Emulátor, ako na to…

Na to, aby sme mohli začať emulovať potrebujeme ROM-ky. Sú to súbory s príponou ROM, ktoré obsahujú kópiu ROM pamäte skutočného Atari počítača. Takže… naštartujeme emulátor a v menu “Atari” vyberieme položku “Rom Images”. ROM-ky môžeme ručne vyhľadať na disku, alebo spustíme autovyhľadávanie pomocou tlačidla “Search”. Klikneme na “OK” a emulátor je ready.

ROMimages
ROMimages
ROMimages.rar
26.6 KiB
613 Downloads
Details...

Atari počítač má špeciálne klávesy HELP, START, SELECT, OPTION, RESET, INVERSE. HELP sa skrýva pod klávesou PgDown, INVERSE je pod klávesou End. Ostatné klávesy sú funkčné pomocou F2, F3, F4 a F5. F5 je klasický RESET (teplý štart), po stlačení Shift+F5 nastane studený štart (akoby vypnutie a následné zapnutie Atari).

Klávesou F1 vyvoláme Help v ktorom sú všetky informácie a návod popísané dosť dobre, takže si myslím, že nie je problém si omrknúť nejaké nejasnosti. Ďalšími F-tlačidlami sa nastavujú rôzne vlastnosti a funkcie (mnohé z nich sú zobrazené v pravom dolnom rohu okna emulátora). Sú to napríklad Speed, Pauza, Fast Disk Access, Video System, Console…

Ak teda už chceme niečo “nahrať”, tak si musíme povedať dačo o formátoch súborov. Existujú totiž súbory diskov (akoby kópie diskiet) a bežné spúštatelné súbory. Súbory diskov – najčastejšie ATR, XFD, DCM štartujeme tak, že pomocou Alt+1 (1 – číslo drive-u) otvoríme požadovaný súbor. Potom pomocou Shift+F5 reštartneme Atari a disk sa nabootuje. Čo sa týka spúštateľného súboru, sú to EXE, COM, XEX (úplne rovnocenné súbory). XEX sa zaviedlo kvôli odlýšeniu PC EXE súborov od Atari EXE (pri spustení Atari EXE na PC dôjde k chzbovej hláške). Otvoríme ho pomocou Alt+X a hneď po otvorení sa program naštartuje (netreba reštartovať Atari).

Súbory A8S sú tzv. State Files, čo znamená, že je v nich nahraný okamžitý stav pamäti – v podstate touto funkciou môžeme kedykoľvek uložiť to čo máme v pamäti a spätne to vyvolať (využitelné hlavne v hrách). A8S sa vytvára stlačením Alt+Z a načítava cez Alt+L.

Zaujímavou funkciou je aj ukladanie zvuku prípadne videa. Ďalšími funkciami sú Cheat Options a Disabling Collisions. Tieto dve funkcie sú využiteľné hlavne pre gamesníkov. V Disable Collisions môžme vypnúť detekciu kolízií PMG (Player Missile Graphics), t.j. napr. tým môžeme spôsobiť to, že keď v hre strela zasiahne panáka, tak ho nezabije, ale preletí cez neho akoby ho netrafila ;-). Pomocou Cheat Options môžeme vytvoriť nesmrtelnosť v hre a to tak, že si odchytíme adresu na ktorej je uložený počet životov a na túto adresu budeme neustále ukladať nami vloženú hodnotu. Postup je takýto:

  1. Spustíme si hru a pozrieme, koľko máme životov.
  2. V Cheat Options toto číslo dáme do kolonky vedľa tlačidla “Memo” a klikneme na toto tlačidlo (tým si program uložil adresy, kde sa nachádza toto číslo).
  3. Zabijeme sa (v hre ;-)).
  4. Do kolonky vedľa “Search” vložíme momentálny počet životov a klikneme na tlačidlo “Search” (teraz sa vypíše adresa, na ktorej je PRAVDEPODOBNE uložený počet životov).
  5. Nakoniec klikneme na adresu (zaškrtneme ju) a do kolonky “Lock in” vložíme číslo, ktoré reprezentuje požadovaný počet životov.

POZOR: Za bežných okolností program vypíše viacero adries a niekedy zase žiadnu (životy môžu byť ukladané v pamäti iným spôsobom – napr. kódované). Nastavenie zlej adresy môže spôsobiť zrútenie momentálne spustenej hry.

Čo sa týka JOYSTICKa (menu “Input/Joysticks”), tak buď sa ovláda bežnými šípkami, šípkami na numerickej klávesnici, písmenami, PC joystickom alebo ATARI joystickom!!! (viď časť LPTjoy).

Ešte dopĺňam niektoré informácie:

Toto sa týka hlavne programov. Ak xeš napr. robiť hudbu v Chaos Music Composer a potom ju save-núť, musíš program CMC najprv nahrať na ATR disk, potom nabootovať dos (napr. Dos 2.5) a z dos-u tento program spustiť. Ak to takto neurobíš a spustíš CMC len cez Load Executable, program sa spustí, ale nepôjde save-ovať hudba (ani keď dáš do drive-u 1 čistý disk) pretože v pamäti nie je ovládač disketovej jednotky.

LPTjoy

Ak si xete pripojiť Atari joystick k PC a zahrať si svoju obľúbenú hru cez emulátor pomocou Atari joya, nič […]

Atari800Win PLus 3.1

Tento emulátor beží pod všetkými 32-bitovými Windowsami a je freeware. Atari800Win PLus 3.1 je v podstate postavený na základoch emulátora […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *