Sio2Pc

Sio2Pc je interface na prepojenie Atari s Pc. Ja osobne Sio2Pc kábel nevlastním, no mám s ním zopár skúseností. Podstata je v prepojení Atari portu SIO (Serial Input / Output) s COM portom na Pc. Na vytvorenie tejto komunikácie medzi počítačmi bolo navrhnutých množstvo schém.

Na tejto stránke sa nebudem venovať vytvoreniu Sio2Pc kábla, len popíšem software, funkcie, výhody a spôsob využitia.

Zmysel tohto zapojenia je taký, že Pc emuluje disketovú jednotku (v podstate až 8 súčasne). Preto ak nechcete hrať hru cez emulátor, použijete Sio2Pc kábel a pomocou neho hru načítate z Pc do Atari.

Ako na to…

Na toto prepojenie sa používa software APE (Atari peripheral emulator – http://www.atarimax.com). APE je vo verzii pre DOS alebo Windows. Je to shareware, takže má zopár obmedzení. APE pre DOS je v podstate absolútne postačujúci, len keby bola dostupná full verzia. Shareware obmedzenia sa týkajú tzv. Unregistered Delay (musíte zopár sekúnd počkať pokiaľ sa program spustí) a obmedzenia zápisu z Atari na Pc disk. Ape poskytuje bežné bootovanie diskov, ale aj spustenie Atari EXE, COM, XEX súboru, ktorý je na Pc disku. EXE, COM, XEX sa spúštajú cez tzv. Mirror (zrkadlo nášho Pc disku) a zase sa uplatňuje Unregistered Delay (zase čakáme, kým sa to spustí) + ďalšia nevýhoda: do Mirroru sa nedá zapisovať. Inak všetko ostatné frčí v pohode. Cez APE sa dajú medzi sebou konvertovať ATR a DCM.

Ape117
Ape117
ape117.rar
158.3 KiB
408 Downloads
Details...

Najväčšie využitie APE vidím v prenesení programov z Atari do Pc (pre emulátor). Kopa málo známych hier, hlavne slovenských a českých sa jednoducho nedá na I-nete zohnať. APE je na to ako stvorený, len ho treba kombinovať s nejakým dobrým Atari softom na to určeným (TurboToDisk3 od RASTERa). TTD3 je soft na skopírovanie hry z turba na disk a bezproblémovo funguje aj so Sio2Pc, len má jednu nevýhodu, že nedokáže načítať programy, ktoré sú príliš dlhé (viac ako cca.40 KB).

TuToDis3
TuToDis3
TuToDis3.rar
1.1 KiB
399 Downloads
Details...

Návod na vytvorenie Sio2Pc kábla môžete nájsť napríklad na RASTERovej stránke http://raster.atari.org.

ASMA

ASMA je Atari Sound Music Archive. Archív obsahuje takmer každú Atari hudbu. Je rozdelený na nikoľko sekcii: classics, various, games, […]

Artefakt Przodkow

Návod (nie je dokončený ani zďaleka): Postupuj doprava po povrchu planéty a vezmi kľúč. Potom sa vráť k miestu, kde […]

One thought on “Sio2Pc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *