Forever XIII

Táák, práve som sa vrátil z tohtoročnej Forever party v Hornej Súči. Pre neznalých ide o 13-ty ročník 8-bit multiscene party orientovanej hlavne na platformy Atari, Commodore64 a Sinclair. Akcia sa koná každoročne v podobnom jarnom termíne a trvá od piatku do nedele.

Ja som sa dopravil na miesto konania v sobotu naobed a rovno som sa prišil k skalopevným zástupcom slovenskej Atari scény, ktorými sú XI, Baky, Mikro a Romi, ktorý nahral najviac bodov v C64 verzii Canabaltu a vyhral akčnú figúrku uja s divnou červenou tvárou, ktorého duch sa niesol celou akciou. Témou tohto Foreveru bola nočná mora a Fredí Krúger, ktorého super latexovú masku nosil na hlave moderátor takmer celý večer, možno tak išiel aj spať. Téma sa dotýka realtime compa, ktorého som sa zúčastnil s totálnou debilinou (demko Fred), ale keď už smo dačo zbúchal, nechcel som to hodiť do koša aj ked to bolo zlé :P, proste mi to nemyslelo a bolo málo času a veľa hluku.

Samozrejme, že som pokecal aj so zástupcami českej Atari scény orchudobnenej o Rastera, no chalani prejavovali jasný entuziazmus a vyzerá to tak, že poslední dinosauri českej Atari scény pokračujú ďalej a produkujú nové veci. Štandardne túto skupinku tvorili známe osoby skrývajúce sa pod prezývkami Fandal, PG, MaPa, Bobik a Krupkaj.

O 15-tej mali začať prezentácie compo s hlasovaním, no nejako sa to posunulo o polhoďku. Postupne sa prechádzalo hudbami, obrázkami, 1k intrami a demami v postupnosti C64, Sinclair, Atari.

Objavilo sa niekoľko naozaj zaujímavých príspevkov, no čo do počtu, pre platformu Atari bolo najmenej príspevkov vo všetkých spomínaných kategóriách.

Tento rok som napísal demko, ktoré sa mi po skomprimovaní podarilo natlačiť do 7 kilobajtov. V podstate obsahovalo iba jeden efekt, ktorý vytváral falošnú ilúziu 3D rotácie. Táto skutočnosť sa premietla v názve dema, ktoré som pomenoval prozaicky Mindfuck.

Väčší mindfuck som zažil počas prezentácie, kde použitý dataprojektor akosi nezobrazil demo farebne (efekt sa javil ako šedá nešpecifikovateľná hmota – mám to nahraté, takže  upnem video a potom ho sem postnem nech je vidno čo sa dialo), každopádne ma to celkom prekvapilo, no čuduj sa svete, nakoniec som získal najviac bodov a teda v kategórii Atari demo som získal prvú priečku.

Nemôžem nespomenúť fakt, že demo obsahovalo TMC 2.0e hudbu, ktorej autorom je Gregorz Kwiatek. O tejto produkcii ani on sám nevie, pretože túto hudbu mi pôvodne komponoval pre moju prvú “new age” gamesku Laser Blaster ešte v roku 2005, no nemohol som ju použiť pretože si vyžaduje tri volania prehrávača počas jedného snímku a hru to nenormálne (a hlavne nelineárne) spomaľovalo… takže konečne som ju použil do niečoho vhodnejšieho, kde sa to spomalenie podarilo skryť :).

Konečne som si zahral niektoré gamesky s protihráčmi – naozaj to bolo veľmi dávno, čo som naposledy hral niečo na Atari proti inému hráčovi. O to viac ma teší fakt, že som porazil Fandala v Major League Hockey o 6 gólov :). Samozrejme, že vo všetkom ostatnom ma zase porazil on. Dali sme si Robixa, Zybex a zahrali kopec multijoyovských hier, ktoré naozaj majú to správne čaro na takýchto akciách – Mashed Turtles, Vrtuľníčky, Killer Othello.

Čo ma úplne dorazilo bola jedna hra pre 4 hráčov, kde všetci 4 ovládali jednu raketku. Prvý hráč určoval smer, druhý výkon motora a poslední dvaja strieľali okolité delá a ufá… proste to čo trebalo. Fakt fenomenálny počin, hrali sme to skoro do 3 ráno.

Takže keď to zhrniem, netradične, no o to zaujímavejšie strávený vikend počas ktorého som si zaspomínal na veci zabudnuté s tými, ktorí ešte nezabudli…

Roxblox

Taak, ďalší Abbuc software contest je za nami. Moja gameska Roxblox sa umiestnila na tretej priečke. Keďže sú už výsledky […]

Mindfuck

Mindfuck demo som naprogramoval pre Forever XIII demoparty, ktorá sa konala 16.-18.3.2012 v Hornej Súči pri Trenčíne. Demo som v […]

2 thoughts on “Forever XIII

  1. Jo, já jsem si taky skvěle zahrál a pokecal (i když nepatřím vyloženě mezi mluvky) ;-). Btw. problémy s prezentací soutěžních příspěvků se týkaly i hudby, např. moje byla úplně zmršená, zejména poslední sólový instrument úplně regulérně vynechával noty. Aparatura prostě některé frekvence nepobrala… Ale to už asi k Foreveru patří 😉 I tak pravděpodobně v budoucnu pojedu zas 🙂

  2. K tomuto výbornému článku mám jeden zásadní komentář. Ano, hokej jsem potupně prohrál, ale hned potom jsme hráli Atari Tennis a tam jsem zase já zvítězil o šest. Konkrétně první set 6:0, pak jsme toho nechali, protože výkonnostní rozdíl byl příliš jasný. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *